ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

OΛΑ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις πιο συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την ψυχοθεραπεία.
Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση χρειάζεστε,
μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την ψυχολόγο Τράμπα Παρασκευή στο Χολαργό

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1

Πώς θα καταλάβω ότι χρειάζομαι ψυχοθεραπεία;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι καθαρά προσωπική και υποκειμενική και εξαρτάται από το στόχο - αίτημα του κάθε ανθρώπου. Δεν υπάρχει κανόνας για το πότε πρέπει κάποιος να απευθυνθεί σε ψυχολόγο. Είναι μια προσωπική απόφαση και κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του όρια και κριτήρια. Συνήθως, κάποιος το αποφασίζει όταν οι τρόποι που διαθέτει για να ανταπεξέρχεται σε άγχη, αγωνίες και συναισθηματικές δυσκολίες, μοιάζουν να μην λειτουργούν πια ή όταν προκύψει κάποια κατάσταση (συναισθηματική, σχεσιακή, περιβαλλοντική) που το άτομο δυσκολεύεται να διαχειριστεί και το καταβάλλει ψυχικά. Ωστόσο, οποτεδήποτε μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για να ξεκινήσει κανείς το ταξίδι της αυτογνωσίας και της φροντίδας του εαυτού του.

2

Αντιλαμβάνομαι ότι χρειάζομαι υποστήριξη, όμως δεν είμαι σίγουρος, ή για το κατά πόσο μπορεί να με βοηθήσει ένας/μια ψυχολόγος. Πώς λειτουργεί η ψυχοθεραπεία;

Στόχος του επαγγελματία ψυχικής υγείας είναι να ενισχύσει με τρόπο τέτοιον τον άνθρωπο που αναζητά υποστήριξη, ώστε να γνωρίσει και να αποδεχτεί όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα και καθολικά τον εαυτό του. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσει ο ίδιος να βρει απαντήσεις στα ερωτήματα, τους προβληματισμούς και τις αγωνίες του.

3

Πώς μπορώ να διαλέξω τον/την κατάλληλο/η ψυχοθεραπευτή-τρια για μένα;

Η ολοκληρωμένη και συνεχιζόμενη επιστημονική κατάρτιση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας είναι η βάση για μια αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών και μια ικανοποιητική συνεργασία. Πέρα όμως από αυτό, καθώς η θεραπευτική διαδικασία πραγματοποιείται μεταξύ δύο ανθρώπων, η μεταξύ τους επικοινωνία και σύνδεση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

4

Πόσο διαρκεί η κάθε συνεδρία και γενικά η ψυχοθεραπεία;

Η κάθε συνεδρία διαρκεί 60’ και πραγματοποιείται σε σταθερή εβδομαδιαία βάση. Αυτό συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή και επίσης ενισχύει την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας. Η συνολική διάρκεια της ψυχοθεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το αρχικό αίτημα του θεραπευόμενου, την αναθεώρηση ή διεύρυνση του αιτήματος, καθώς και την ίδια τη φύση των ζητημάτων που ανακύπτουν. Σε κάθε περίπτωση, η ψυχοθεραπεία απαιτεί τόσο χρονική, όσο και ψυχική δέσμευση.

 

Όπως είναι λογικό, η δια ζώσης συνάντηση με τον επαγγελματία ψυχικής υγείας θα λύσει όλες τις πιθανές απορίες και ενδεχομένως να αποτελέσει την αρχή μιας δημιουργικής εξερεύνησης.